Manifestul Guerilla Open Acces

Manifestul Guerilla Open Acces
Aaron Swartz, July 2008, Eremo, Italy

Informația este putere. Dar, ca orice putere, este dorită de anumiți oameni care vor să o dețină pentru ei. Întregul patrimoniul științific și cultural al omenirii, publicat de-a lungul secolelor în cărți și pubicații, trece printr-un proces intens de digitizare și este deținut de corporații private. Vrei să citești articolele care explică cele mai faimoase rezultate ale dezvoltării științifice? Va trebui să plătești foarte mulți bani unor publisheri precum Reed Elsevier.

Sunt oameni care se luptă să schimbe acest lucru. Mișcarea Open Access combate vehement cedarea de către oamenii de știință a drepturilor de autor pentru lucrările lor academice unor companii private și îi încurajează să își publice lucrările pe ntIernet, astfel încât să poată fi accesate de oricine. Dar chiar și în cele mai optimiste scenarii, munca celor din Open Acces va da rezultate cu lucrări publicate în viitor. Tot ce s-a publicat până acum este pierdut.

Acesta este un preț prea mare. Să forțezi academicienii să plătească pentru a citi lucrările colegilor lor? Să scanezi biblioteci întregi și să îi lași doar pe cei de la Google să le citească? Să oferi acces la articole științifice unor universități de elită din Lumea Bună dar nu și unor copii din Global South? Este revoltător și inacceptabil.

“Sunt de acord”, spun mulți, “dar ce putem face? Companiile dețin drepturile de autor, fac enorm de mulți bani taxând accesul și acționează în cadru legal – nu putem face nimic să îi oprim”. Dar este ceva ce putem face, ceva ce deja se face: putem să ripostăm.

Cei care au acces la aceste resurse – studenți, bibliotecari, oameni de știință – vi s-a acordat un privilegiu. Vă puteți ospăta la acest banchet de cunoaștere în timp ce restul lumii rămâne pe dinafară. Dar nu este nevoie – și, din punct de vedere moral, nu aveți voie să păstrați acest privilegiu doar pentru voi. Aveți datoria de a-l împărtăși cu restul lumii. Și aveți: schimb de parole cu colegii, completați cereri de download pentru prieteni.

Între timp, cei care au fost lăsați pe dinafară nu stau cu mâna în sân. V-ați strecurat prin găuri și ați sărit garduri, eliberând informația blocată de publisheri și împărtășind-o cu prietenii voștri.

Dar toate aceste acțiuni rămân în obscuritate, ascunse în underground. Se numește furt sau piraterie, ca și cum împărtășirea cunoașterii este echivalentul moral al jefuirii unui vas și uciderii echipajului. Dar punerea la comun a informației nu este imorală – este un imperativ moral. Doar cei orbiți de lăcomie ar refuza să permită unui prieten să-și facă o copie.

Marile corporații, desigur, sunt orbite de lăcomie. Legile sub care operează impun asta – acționarii s-ar revolta altminteri. Politicienii pe care i-au cumpărat îi susțin, votând legi care le oferă puterea exclusivă de a decide cine primește o copie.

Nu există dreptate în respectarea unor legi nedrepte. Este timpul să ieșim în față și, în marea tradiție a nesupunerii civice, să ne declarăm opoziția față de acest furt privat al culturii publice.

Trebuie să luăm informația, oriunde ar fi stocată, să o copiem și să o punem la dispoziția lumii întregi. Trebuie să luăm ce nu este protejat de copyright și să adăugăm la arhivă. Trebuie să cumpărăm baze de date secrete și să le punem pe Web. Să downloadăm revistele de știință și să le urcăm pe rețele de file sharing. Trebuie să luptăm pentru Guerilla Open Acces.

Cu destui ca noi în întreaga lume, nu vom face doar să lansăm un mesaj puternic care se opune privatizării cunoașterii – o vom face o chestiune care ține de trecut. Ni te alături?

via

Reclame
Acest articol a fost publicat în Copyright, Cultura, Media, Tehnologie, Web și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s