Vesti bune din online

Daca am personaliza internetul, am putea spune ca suntem in perioada in care el (sau ea) isi traieste adolescenta, si isi defineste personalitatea intrand in conflict deschis cu vechile metode de comunicare si de business. Va reusi oare sa devina la maturitate o platforma-organism cu un sistem de autoreglare bazat pe aportul utilizatorilor ? Eu sper ca da.

Un pas mare in directia asta (cel putin la nivel declarativ) l-a facut recent facebook cand in urma protestelor a anuntat democratizarea conditiilor de utilizare. Chiar daca pt unii dintre noi e o evolutie fireasca (luand in considerare profitul de pe urma retelelor sociale), altii sunt destul de sceptici asupra functionalitatii ca business a genului asta de  abordare. Intr-adevar, democratizarea este un proces destul de complex care ar putea sa schimbe felul in care interactionam pe net dar si in afara lui. Deja jurnalismul participativ, jocurile multiplayer sau comunicarea instant au reusit sa aduca schimbari majore in modul de a gandi si de a relationa in viata reala, generand fenomene si creand modele de business sau paradigme fara precedent in cultura moderna.

Daca punem cap la cap noile trend-uri in marketing cu popularizarea modelelor ad-supported sau freemium si cu  declaratia recenta a lui Steve Ballmer despre miscarea open-source, e clar ca ne indreptam spre vremuri interesante in care puterea  prosumer-ului va ajunge atat de mare incat sa schimbe modelele clasice de business si odata cu ele si pe cele de organizare sociala. Mergand mai departe cu  rationamentul, putem chiar preconiza gasirea in timp a unor solutii la vechiul conflict capitalism vs comunism, prin participare activa la dezvoltarea unui nou sistem de guvernare. Daca pana acum istoria a fost scrisa de invingatori, mi-as permite sa afirm ca istoria „reala” s-a nascut  odata cu inventarea internetului.

Asadar, chiar daca pe fondul crizei au aparut voci care sustin ca „web 2.0” este noua bula care se va sparge la fel de repede cum a aparut, internetul abia de-acum isi va arata puterea cu adevarat. Iar oamenii care construiesc online-ul de azi sunt cei care deseneaza viitorul nu numai al comunicatiilor si al serviciilor dar si al mecanismelor de evolutie a societatii.

Alte vesti bune din online :

Reclame
Acest articol a fost publicat în Web și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s